Založ si blog

Otrasy politického zemetrasenia na Slovensku môže pocítiť celá Európa

Otrasy politického zemetrasenia na Slovensku môže pocítiť celá Európa

2016-03-13  (23:25)

11.3.2016

 

Parlamentné voľby, ktoré sa konali 5. marca na Slovensku, novinári už stihli označiť ako „šok“ a „zemetrasenie“. Internetové vydanie Polonia Christiana zdôraznilo, že hlavnými víťazmi v slovenských voľbách sa stali „antiamerické sily“ a „antisystémové strany“.

Napriek emocionálnosti týchto hodnotení treba povedať, že  sú celkom spravodlivé. Reč je o členskom štáte Európskej únie a NATO. To núti pozornejšie sa pozrieť na lekcie vyplývajúce z výsledkov slovenských volieb.

Tá najdôležitejšia lekcia spočíva v tom, že slovenskí voliči napriek tlaku, ktorý na nich vyvíjali médiá, sa nebáli hlasovať tak, ako považovali za potrebné. A väčšinou hlasovali proti „systému“.

V novom zložení slovenského parlamentu budú zastúpené minimálne tri politické strany, ktoré Brusel označuje za nacionalistické, populistické, dokonca fašistické. Je to Slovenská národná strana (SNS) Andreja Danka, ktorá v 90. rokoch podporovala vtedajšieho slovenského premiéra Vladimíra Mečiara (8,6%). Strana Sme rodina Borisa Kollára, vystupujúca za zachovanie tradičných hodnôt (6,6%). A nakoniec pravicovo radikálna strana Naše Slovensko Mariána Kotlebu (8%), ktorá žiada oslobodenie Slovenska od diktátu NATO a EÚ.

Ak zoberieme do úvahy, že aj strana, ktorá obsadila druhé miesto (12,1%) pravocentristická Sloboda a solidarita (SAS), na čele ktorej stojí ekonóm Richard Sulík, sa pridŕža euroskeptických názorov, vystupujúc konkrétne proti Lisabonskej zmluve, potom Bruselu niet čo závidieť.

V tejto situácii dokonca aj vládna sociálno-demokratická strana Smer premiéra Roberta Fica predstavuje pre vedenie EÚ lepšiu voľbu, napriek osobitným názorom na otázky súvisiace s migračnou krízou a vzťahmi s Ruskom. Smer vyhral voľby s 28% hlasmi, stratil však 34 poslaneckých mandátov v 150-člennom parlamente (v minulých voľbách Smer získal 44,4% hlasov).

Nie náhodou jeden z popredných slovenských politológov Miroslav Kusý v rozhovore pre denník Pravda uvažuje o perspektívach možnej kompromisnej dohody medzi Ficom a Kotlebom, čo ešte pred voľbami bolo absolútne nemysliteľné. Sociologické služby až do posledného dňa odmietali priznať samotnú možnosť prekonania 5 percent a strane Naše Slovensko predpovedali 1,5-2,5 %.

Čo to znamená? Úspech národne orientovaných politických síl na Slovensku ukázal, že napriek „spracovávaniu“ obyvateľstva v duchu zjednotenej Európy, občania členských štátov EÚ dokážu hlasovať, neriadiac sa propagandou, ale svojím národným inštinktom. A tak vládne orgány sú nútené zobrať to na vedomie, rovnako ako treba počítať aj s inými objektívnymi faktormi, ktoré protirečia Bruselu. Jedným z takýchto faktorov pre Slovensko, aj pre iné európske  štáty, je problém utečencov a nelegálnych migrantov. Pokým bruselská byrokracia kapituluje pred Tureckom, ako hlavným regulátorom migračných potokov, slovenská Pravda akcentuje fakt, že Slovinsko uzavrelo prístup migrantom do Schengenskej zóny, a teda uzavrela balkánsku cestu.

Procesy, ktoré vyvolali politické zemetrasenie na Slovensku sú charakteristické pre mnohé štáty EÚ. Napriek úsiliu Bruselu, neznižuje sa verejná podpora maďarského lídra Viktora Orbána, vláda v Poľsku priviedla k dramatického zhoršeniu poľsko-nemeckých vzťahov, dokonca k hrozbe zavedenia proti Varšave sankcií EÚ. Euroskeptické nálady sú silné v Česku a Rakúsku, nehovoriac už o krajinách Stredozemného mora. To všetko svedčí o tom, že v EÚ nielen postupne dozrievajú, ale na povrch vychádzajú nové sily, ktoré sú schopné radikálnym spôsobom pretvoriť európsky priestor.

Český komentátor týždenníka Respekt Jakub Janda s istou dávkou  humoru a irónie  predostrel, na čo môže naraziť Európa niekedy v roku 2018, v prípade predpokladaného víťazstva Hillary Clintonovej (o víťazstve Trumpa v Bruseli, Berlíne alebo Londýne radšej neuvažujú): „V Elyzejskom paláci zvoní telefón.  Francoise Hollande premáha šialenú únavu z vedenia troch súčasných operácií v Afrike a na Blízkom východe, berie do rúk slúchadlo a hovorí: „Nakoniec zavolala späť!“ V slúchadle sa ale ozve hlas jedného z poradcov: „Prezidentka Clintonová vám, Európanom, odkazuje, aby ste si svoje problémy už riešili sami…“

Sergej Chelemendik live – priamy prenos na FB – o čom sa dohodli Putin a Obama

20.04.2016

SERGEJ CHELEMENDIK LIVE – PRIAMY PRENOS NA FB – O COM SA DOHODLI PUTIN A OBAMA \ https://www.facebook.com/100001367588429/videos/993935253995385/?pnref=story

Irina Alksnis: posledná šanca zakrútiť Rusku krkom – CHELEMENDIK. SK

07.04.2016

Irina Alksnis: posledná šanca zakrútiť Rusku krkom 7.4.2016 Udalosti posledných dní ma nútia si položiť otázku: čo sa to vôbec deje?! А najvyššia – prezidentská – úroveň udalostí nenecháva pochybnosti, že sa čosi skutočne deje. Oznámené Kremľom uverejnenie kompromitujúcich materiálov na Putina, podriadenie priamo prezidentovi Štátneho archívu [...]

CHELEMENDIK. SK – Le Monde: Západ i východ Evropy se rozchází v pohledu na ruskou hrozbu

07.04.2016

Le Monde: Západ i východ Evropy se rozchází v pohledu na ruskou hrozbu 2016-04-07 (00:58) 6.4.2016 Podle informací Stockholmského institutu výzkumu problémů světa (SIPRI) vyrostl celkový obranný rozpočet Evropy za poslední rok o 1,7%, přestože se do té doby každým rokem snižoval, píše Le Monde. Mezi Evropany zatím vznikl rozkol: jestliže západ kontinentu pokračoval v [...]

MZV: Premiér navštívil ministerstvo

Blanár: Naše členstvo v EÚ je pre krajinu úspešný príbeh. Na rozvoj sme dostali takmer 28 miliárd eur

02.05.2024 12:05

Slovensko podporuje vstup Ukrajiny do Únie, podľa Fica by mala vstúpiť hneď po splnení podmienok, povedal premiér Fico.

Libanon, Ursula von der Leyenová, Najib Mikati, Nikos Christodoulides

EÚ poskytne Libanonu jednu miliardu eur, Leyenová chce riešiť problémy s migráciou

02.05.2024 11:44

V Libanone tiež žije približne 210 000 palestínskych a 1,5 milióna sýrskych utečencov. To vyvoláva obavy, že regionálna nestabilita by mohla spustiť utečeneckú vlnu smerujúcu do Európy práve cez Cyprus.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Protesty, hádky aj bitky: Gruzínsky parlament podporil kontroverzný zákon o zahraničných agentoch

02.05.2024 11:22

Opozičný zákonodarca Beqa Liluašvili počas stredajšieho rokovania naživo vysielal z rokovacej sály parlamentu. Na videu vidno, ako poslanci kričia a fyzicky sa navzájom konfrontujú.

Milan Olekšák

Taraba odvolal riaditeľa Správy NP Slovenský kras Milana Olekšáka

02.05.2024 10:52, aktualizované: 12:18

Podľa medializovaných informácií Olekšák odmietol prepúšťať zamestnancov. Tarabovi odkázal, aby začal šetriť znížením počtu štátnych tajomníkov.

chelemendik

bezplatne pravdive proroctva a vizie

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 152251x
Priemerná čítanosť článkov: 4758x

Autor blogu

Kategórie