chelemendik. sk – Expert: Islamský štát môže vyrobiť „špinavú bombu“

4. apríla 2016, chelemendik, Nezaradené

Expert: Islamský štát môže vyrobiť „špinavú bombu“

 

4.4.2016

Koaličné  sily pod vedením USA oznámili, že zasadili úder chemickému laboratóriu v Univerzite v Mosuli  v Iraku, ktoré  Islamský štát využíval na výrobu výbušnín a prípravu teroristov. 

Po preskúmaní laboratória iracký generál Hatem Magšoši oznámil, že v ňom boli nájdene pásy samovražedných atentátnikov, rozličné  druhy výbušniny na báze dusičnanov a rozličné   chemické zbrane.

Neskôr však, odpovedajúc na otázku korešpondentky RT, oficiálna zástupkyňa Štátneho  departmentu USA Elizabeth Trudeau nedokázala potvrdiť, či v laboratóriu boli objavené rádioaktívne materiály, ktorých sa teroristi údajne zmocnili už v roku 2014, keď Islamský štát obsadil Mosul.

Vtedy  stály zástupca Iraku v OSN, Mohammed Ali al-Hakim oznámil generálnemu tajomníkovi OSN  Pan Ki-munovi, že v Mosulskej univerzite objavili cca 40 kg ochudobneného uránu, ktorého sa zmocnili teroristi, okupujúci mesto.

Bývalý pracovník CIA  Jack Rice v interview pre RT porozprával, že s najväčšou pravdepodobnosťou Islamský  štát  nemá  technické know-how na výrobu plnohodnotnej jadrovej nálože, ale to neznamená, že špeciálne služby by mali poľaviť v ostražitosti.

„Islamský  štát  nemá materiálnu základňu a nevyhnutnú úroveň  technickej prípravy, potrebnú na obohacovanie uránu. Najpravdepodobnejšie sa poksia využiť tieto materiály, aby vytvorili takzvanú špinavú bombu.

Problém tak ihneď získava na dôležitosti, pretože k takým technológiám prístup majú. Ak aktivizujú také  zariadenie, oblasť, kde bude použité, sa stane nevhodným pre život na roky. Predstavte si následky použitia takéhoto  zariadenia vo veľkej metropole ako napríklad v Paríž, Franfurkte, Berlíne alebo v New Yorku, — vysvetlil Rice.

Expert pripomenul, že po  teroristických útokoch v Bruseli  sa zistilo, že je možné, že teroristi z Islamského štátu sledovali vedúce osobnosti  belgického jadrového programu a pracovníkov atómových elektrárni.

To dokazuje, že aktívne rozmýšľajú týmto smerom, preto Európania by teraz mali sa mať na pozore, — dodal Jack Rice.

Zdroj: http://rusvesna.su/news/1459582435