Založ si blog

„Európa sa teraz stáva frontovou líniou“ – Európania nemajú šance proti samovražedným atentátnikom v metre a na letiskách

„Európa sa teraz stáva frontovou líniou“ –  Európania nemajú šance proti samovražedným atentátnikom v metre a na letiskách

2016-03-24  (12:23)

23.3.2016

 

Islamský štát príde aj do USA, je to iba otázka času, myslí si expert na Blízky Východ Anatolij Nesmijan

 

– Prečo sa, podľa vás, terčom útokov  teroristov stalo práve hlavné mesto EÚ? Ak je to reakcia na zatknutie ich vodcu Saleha Abdeslama, nie je až príliš rýchla? Možno  tu pripravovali sériu teroristických útokov a zatknutie lídra je iba zhoda okolností? Alebo sú už tak silní, že sa okamžite dokázali pomstiť za zadržanie predpokladaných útokov v Francúzsku?

–  Prečo Brusel? Zrejme zo symbolických dôvodov. NATO, EÚ… Zdá sa, že je to odpoveď na nedávne zadržanie teroristu. Pokiaľ ide o to „rýchlo“ – technicky pripraviť takéto teroristické útoky nie je veľmi zložité, potrebné je mať zásobu výbušnín a pripravených samovražedných atentátnikov. Uviesť ich do tranzu – a dostávate „živé bomby“. Skoordinovať takýto teroristický útok dokáže skupina 4 a  5 ľudí plus 10-15 realizátorov. Úloha riešiteľná. Teror je predsa zbraňou chudobných.

–  Dokáže tolerantná Európa rýchlo si vyvodiť závery z krvavej bruselskej drámy?

– Pokiaľ ide o „vyvodenie“ , potom odpoveď znie  – nie. Čím zložitejšie sú štruktúry, tým dlhšia je zotrvačnosť, takže v najbližšom čase sa nič nezmení. Obávam sa, že teroristi sa môžu preorientovať na Rusko – iba preto, aby  potlačili víťaznú náladu, že sme ich v Sýrii porazili. Teroristické útoky v Belgicku opäť vysúvajú  do popredia jednu a tú istú otázku, na ktorú  zatiaľ nikto nemá odpoveď.

Je tu hneď celý komplex problémov: „civilizovaní“ sami vytvorili dnešných teroristov – najskôr tak, že zničili predchádzajúcu rovnováhu regiónu Blízkeho východu a vytvorili masu utlačených ľudí, ktorí sa stali rezervnou bázou ideológov wahhábizmu.

Neskôr boli porušené  vládne štruktúry celých štátov, ktoré boli postavené pred voľbu – buď zmiznúť, alebo začať boj o prežitie. Živná pôda a organizačné zásoby  prebudili k životu v minulosti necharakteristickú organizáciu Islamského štátu, ktorá sa teraz zapojila nielen do zápasu o prežitie, ale za miesto pod slnkom.

– Áno, kostru vedenia IS tvoria dôstojníci Saddáma Husajna, ktorého armádu Američania rozdrvili, no nezlikvidovali. Dôstojníci sa stiahli do ilegality, neskôr prebehli k islamistom, s ktorými za Husajna, jemne povedané, neboli píliš zadobre.

– Západ však šiel ešte ďalej.   Spočítal si, že môže využívať faktor teroristov v svojich cieľoch a pokračoval ďalej v likvidovaní stabilných režimov, čím len prehlboval katastrofu. Región Blízkeho východu sa ukázal malý – teraz sa k nemu pripojila aj Ukrajina. Mdlá a neštruktúrovaná vojna Západu  s vytvoreným teroristickým konglomerátom ukázala nepripravenosť na skutočnú zrážku.

Jedna vec je bombardovať z bezpečnej výšky tých, čo nemôžu odpovedať, iná vec je dostať vojnu na vlastnom území. Voľný pohyb, ktorý ešte včera bol bezkonkurenčnou výhodou západnej civilizácie, sa zmenil na kritický problém, ktorý podkopáva základy bezpečnosti. Práve takto, voľne  a slobodne premiestňujúci sa  bojovníci mohli vytvoriť svoju sieť, ktorá sa teraz stáva líniou frontu.

– Veľký teroristický útok v Paríži, teraz – Brusel…

– Všetko je logické – bojovníci nemajú šance proti lietadlám, Európania nemajú šance proti samovražedným atentátnikom v metre a na letiskách. Je to strategická slepá ulička vo vojne. Logika bojovníkov je jednoduchá a pochopiteľná  – ak neexistujú šance na víťazstvo, Európania sa budú musieť  dohodnúť. Čím silnejší bude tlak na IS, tým viac teroristických útokov bude v Európe. Všetko je jednoduché.

Zatiaľ sa tieto nepokoje netýkajú USA a oni pokojne hľadia  na to, čo sa deje spoza oceána. Možno nejako aj manipulujú kroky jedných alebo druhých. Zatiaľ všetko zapadá do ich stratégie na vytvorenie zón katastrofy okolo „Partnerstiev“ nimi vytváraných, a územia „Partnerstiev“ sa musia odizolovať od konkurenčných projektov železobetónovým múrom. Význam teroristickej vojny proti Európe pre USA spočíva práve v tomto – prinútiť Európanov  odizolovať sa a uzavrieť pred „divochmi“ z Juhu. A súčasne pred Ruskom a Čínou – čo je tiež v záujmoch USA.

Iná otázka je, ako dlho USA dokážu vyčkávať za oceánom. Zahrávajú sa s ohňom – s ideológiou. Ak islamisti  zvíťazia, alebo aspoň neprehrajú, v umoch mnohých , ktorí s nimi súcitia, dôjde k dôležitému prelomu – začnú vtedy vnímať IS (alebo toho, kto bude miesto neho) ako víťaza. Dokonca nie je ani dôležité, či je to pravda, alebo nie. Sila sugescie je obrovská. Ak sa to stane, vtedy IS príde do USA. Je to len otázka času.

 

Zdroj: http://www.kp.ru/daily/26507/3376205/

 

Sergej Chelemendik live – priamy prenos na FB – o čom sa dohodli Putin a Obama

20.04.2016

SERGEJ CHELEMENDIK LIVE – PRIAMY PRENOS NA FB – O COM SA DOHODLI PUTIN A OBAMA \ https://www.facebook.com/100001367588429/videos/993935253995385/?pnref=story

Irina Alksnis: posledná šanca zakrútiť Rusku krkom – CHELEMENDIK. SK

07.04.2016

Irina Alksnis: posledná šanca zakrútiť Rusku krkom 7.4.2016 Udalosti posledných dní ma nútia si položiť otázku: čo sa to vôbec deje?! А najvyššia – prezidentská – úroveň udalostí nenecháva pochybnosti, že sa čosi skutočne deje. Oznámené Kremľom uverejnenie kompromitujúcich materiálov na Putina, podriadenie priamo prezidentovi Štátneho archívu [...]

CHELEMENDIK. SK – Le Monde: Západ i východ Evropy se rozchází v pohledu na ruskou hrozbu

07.04.2016

Le Monde: Západ i východ Evropy se rozchází v pohledu na ruskou hrozbu 2016-04-07 (00:58) 6.4.2016 Podle informací Stockholmského institutu výzkumu problémů světa (SIPRI) vyrostl celkový obranný rozpočet Evropy za poslední rok o 1,7%, přestože se do té doby každým rokem snižoval, píše Le Monde. Mezi Evropany zatím vznikl rozkol: jestliže západ kontinentu pokračoval v [...]

Tunde Onakoya

Nigérijský šachista prekonal rekord, na Times Square hral šach cez 58 hodín

20.04.2024 17:26

Tunde Onakoya dúfa, že sa mu vďaka tomuto výkonu podarí zhromaždiť milión dolárov na podporu vzdelávania detí v Afrike.

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

chelemendik

bezplatne pravdive proroctva a vizie

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 152010x
Priemerná čítanosť článkov: 4750x

Autor blogu

Kategórie