Založ si blog

Sergej Chelemendik: História krvavého Euromajdanu sa raz bude skúmať podľa štúdie Ivana Katchanovskeho

unnamed

Sergej Chelemendik: História krvavého Euromajdanu sa raz bude skúmať podľa štúdie Ivana Katchanovskeho

2016-02-14  (22:03)

 - Sergej Chelemendik: História krvavého Euromajdanu sa raz bude skúmať podľa štúdie Ivana Katchanovskeho

10.2.2016

Štúdia Ivana Katchanovskeho je široko zverejňovaná v rôznych jazykoch pod názvom Snajperský masaker na Majdane.

Táto svojím spôsobom ojedinelá štúdia sa opiera o veľké množstvo faktických materiálov a matematicky presne dokazuje, odkiaľ a akým spôsobom sa viedla snajperská streľba v osudné dni tzv. Euromajdanu. S uvedenou faktografiou je ťažké sporiť sa, zrejme aj preto Katchanovskeho vyšetrovanie mainstream  na Ukrajine, v Európe a USA ignoruje a zamlčiava.

Spojil som sa  s autorom uvedenej štúdie ohľadne knižného vydania jeho textu v plnom rozsahu v rôznych jazykoch, dostal som však zápornú odpoveď. Takéto vydanie nie je možné skôr, pokým nebude jeho štúdia uverejnená  vo vedeckej podobe. Dúfam, že po tom, ako v tejto podobe vyjde, budeme sa môcť vrátiť k myšlienke knižného vydania tohto unikátneho vyšetrovania zločinu storočia.

V čom spočíva podstata štúdie Ivana Katchanovskeho

Informačný portál Novorossija uverejnil podrobný výklad rozsiahleho vyšetrovania  Ivana Katchanovskeho,  ako aj kľúčové videomateriály  tejto práce.

Toto je link na neho a niektoré citácie:

http://novorossiya.name/rassledovaniye-boyni-na-maydane/

Citácie:

„Doktor Ivan Katchanovski (kanadský vedec ukrajinského pôvodu, učí na Katedre politických vied Ottawskej univerzity) vykonal rozsiahly vedecký výskum udalostí na Majdane, 18.-20. februára a tvrdí, že „aktivistov“ strieľali ich vlastní lídri. Táto práca bola predstavená na zasadnutí seminárnej skupiny pre  výskum Ukrajiny na univerzite v Ottawe 1. októbra 2014. Všetky udalosti tých dní boli chronologicky rekonštruované, každé tvrdenie je podložené  fotografickými alebo video prílohami, alebo vyhláseniami priamych účastníkov…

… Katchanovski urobil obrovskú prácu, v ktorej neodškriepiteľne  dokazuje fakty falšovania udalostí na Majdane a najmä skutočnosť, že demonštrantov v kľúčových okamihoch protestných akcií strieľali ich vlastní „spolubojovníci“.“

Anotácia uverejnenej štúdie Ivana Katchanovskeho „Snajperský masaker“ na Majdane na Ukrajine

Ivan Katchanovski, doktor vied

Škola politologického výskumu

Univerzity v Ottawe,

štát Ontario, ON

K1N 6N5 Kanada

ikatchan@uottawa.ca

Štúdia bola pripravovaná na predstavenie na výročnom zhromaždení Americkej asociácie politických vied v San Franciscu, 3.-6. septembra 2015

“Il est défendu de tuer; tout meurtrier est puni, à moins qu’il n’ait tué en grande compagnie, et au son des trompettes; c’est la règle.” [Zabíjať je zakázané; preto všetci vrahovia musia byť potrestaní, okrem tých, čo nezabíjajú vo veľkom počte a za zvukov trúb; to je pravidlo]. (Voltaire).

Zastrelenie takmer päťdesiatich protestujúcich na Majdane 20. februára 2014 znamenalo prelom v ukrajinskej politike a v konflikte pre Ukrajinu medzi Západom a Ruskom. Toto masové zabíjanie demonštrantov a masová streľba do  policajtov, ktorá mu predchádzala, viedlo k zvrhnutiu proruskej vlády Viktora Janukovyča a odštartovalo občiansku vojnu na Donbase na východnej Ukrajine, ruskú intervenciu na Kryme, aj na Donbase a vznik medzinárodného konfliktu medzi Západom a Ruskom. Závery, ku ktorým dospela vláda nastupujúca  po Janukovyčovi, ako aj ukrajinské médiá o tom, že strieľali vládni snajperi a špeciálne policajné oddiely  na Janukovyčov príkaz, prijali takmer všetky západné vlády, aj mnohí odborníci. Počas vyšetrovania ukrajinskej vlády boli bojovníci špeciálneho oddielu Berkut označení za zodpovedných za smrť absolútnej väčšiny demonštrantov, ale neboli predložené nijaké usvedčujúce dôkazy, s výnimkou videozáznamu zachytávajúceho masaker.

Otázka spočíva v tom, ktorá zo strán organizovala operáciu Snajperský masaker. Katchanovskeho štúdia  predstavuje prvé teoretické a vedecké vyšetrovanie tejto najdôležitejšej udalosti masového zabíjania. Zdanlivo iracionálna masová streľba a zabíjanie demonštrantov a policajtov sa javí ako racionálna voľba, založená na súkromnom záujme a Weberovej teórii o účelovom racionálnom jednaní.

V článku sa podrobne analyzuje veľké množstvo dôkazov z rôznych všeobecne prístupných zdrojov, týkajúcich sa tohto masového zabíjania a strieľania jednotlivých protestujúcich. Kvalitná content analýza zahŕňa tieto údaje: cca 1500 videí a nahrávok z internetu a televíznych spravodajstiev a sociálnych médií v rôznych krajinách (približne 150 gigabajtov), správy a informácie médií, ozvučené viac než stovkou novinárov, ktorí rozoberali masové zabíjanie v Kyjeve, približne 5000 fotografií a takmer 30 gigabajtov všeobecne dostupných rozhlasových zachytení snajperov a veliteľov oddielov Alfa bezpečnostnej ukrajinskej služby a vnútorných vojsk, ako aj nahrávky z vypočúvanií, ktoré sa týkali sa masového zabíjania na Majdane.

V tejto štúdii sa využívajú aj vyšetrovania na mieste masovej streľby, svedectvá očitých svedkov, demonštrantov na Majdane, veliteľov štátnych špeciálnych oddielov, vyhlásenia bývalých a súčasných vládnych úradníkov, vyhodnotenia balistických expertíz, využitie kalibrov guliek a zbraní, uvedenie druhov zranení demonštrantov, výsledky súdno-medicínskych expertíz. Stanovuje sa presná chronológia rôznych udalostí v čase masového zabíjania, miesta, kde sa nachádzali strelci a štátni snajperi a konkrétne  časy a miesta smrti takmer 50 demonštrantov. Obsahuje aj stručnú analýzu iných udalostí rozsiahleho násilia počas a po Euromajdane.

Postupne sa v rámci  teoretického a akademického vyšetrovania dospelo k záveru, že masové zabíjanie bolo „operáciou pod falošnou vlajkou“, ktoré bolo racionálne naplánované a realizovalo sa s cieľom zvrhnutia vlády a prevzatia moci.  Boli zverejnené rôzne svedectvá o účasti aliancie ultrapravicových organizácií, konkrétne Pravého sektora a strany Svoboda, ako aj oligarchických strán, akou je napríklad strana Baťkivščina. Tajní strelci  a ostreľovači boli rozmiestnení minimálne v dvadsiatich budovách alebo štvrtiach, ktoré boli kontrolované Majdanom.  Rôzne svedectvá o tom, že protestujúci boli zabití práve z týchto miest, zahŕňa približne 70 svedectiev, v prvom rade od demonštrantov na Majdane, niekoľko videí snajperov mieriacich z týchto budov, porovnanie pozícií konkrétnych demonštrantov v čase, keď boli zastrelení, otvorov v tele, kam prerazila guľka a dráhy guľky. V priebehu vyšetrovania boli odhalené rôzne video nahrávky a fotografie ozbrojených „snajperov“ v mnohých z týchto budov na Majdane. Štúdia obsahuje aj dôsledky, ktoré súvisia s týmito závermi, pre pochopenie podstaty zmeny vlády na Ukrajine, občianskej vojny na Donbase, ako aj medzinárodného konfliktu medzi Západom a Ruskom kvôli Ukrajine.

Masové zabíjanie niekoľkých desiatok demonštrantov na Majdane 20. februára 2014 znamenalo prevratný moment v ukrajinskej politike a v eskalácii konfliktu medzi Západom a Ruskom. Konkrétne, masové zabíjanie demonštrantov a streľba na policajtov, ktorá tomuto celému predchádzala, viedlo k násilnému zvrhnutiu polodemokratickej vlády Viktora Janukovyča, podporovaného Ruskom, prostredníctvom „majdanskej“ aliancie oligarchických a ultrapravicových strán s podporou západných vlád. Toto masové zabíjanie odštartovalo rozsiahly násilný konflikt, ktorý prerástol do občianskej vojny na Donbase a ruskej vojenskej intervencie na Kryme a Donbase.

Závery vlády, ktorá vystriedala na tomto  poste Janukovyča, ako aj ukrajinských médií o tom, že masové strieľanie sa uskutočnilo na príkaz Janukovyča, podporili jednohlasne,  aspoň verejne, americká vláda a  vlády západných štátov ešte pred začatím akéhokoľvek vyšetrovania a analýzy všetkých dôkazov.

Napríklad ukrajinský prezident Petro Porošenko vo svojom vystúpení pred americkým Kongresom 18. septembra 2014 vyhlásil, že zvrhnutie vlády Janukovyča bolo výsledkom masových pokojných protestov proti policajnému násiliu; konkrétne bolo zabitých viac než 100 protestujúcich snajpermi 20. februára 2014.

Problém vyšetrovania spočíva v tom, na akej strane boli zaangažovaní snajperi.  Takéto otázky zahŕňajú: ktorá zo strán porušila dohodu o prímerí a začala zabíjať a strieľať do demonštrantov a polície; či to bolo spontánne, alebo organizované masové zabíjanie. Daná štúdia je prvou teoretickou a akademickou analýzou tejto najdôležitejšej udalosti masového zabíjania, ktoré viedlo k eskalácii násilného konfliktu na Ukrajine, zvrhnutiu vlády a napokon k občianskej vojne na Donbase, ruskej intervencie na Kryme a anexii Krymu.

V ďalšej časti štúdie sú predstavené fakty o masovom zabíjaní na Majdane, pozície zo strany vlády a médií na Ukrajine, na Západe a v Rusku, výsledky oficiálneho vyšetrovania a súdneho vyšetrovania a opis týchto udalostí v predchádzajúcich akademických prácach. V druhej časti je predstavený teoretický základ, ktorý sa využil v tomto vyšetrovaní, ako aj dôkazy a vedecko-výskumné metódy, ktoré boli použité. V ďalších dvoch častiach nasleduje analýza masovej streľby do polície a protestujúcich na Majdane. Stručnú analýzu iných rozsiahlych prípadov násilia počas a po Majdane uzaviera resumé, v ktorom sú zhrnuté hlavné závery tohto článku a potenciálne dôsledky.

 

 

Sergej Chelemendik live – priamy prenos na FB – o čom sa dohodli Putin a Obama

20.04.2016

SERGEJ CHELEMENDIK LIVE – PRIAMY PRENOS NA FB – O COM SA DOHODLI PUTIN A OBAMA \ https://www.facebook.com/100001367588429/videos/993935253995385/?pnref=story

Irina Alksnis: posledná šanca zakrútiť Rusku krkom – CHELEMENDIK. SK

07.04.2016

Irina Alksnis: posledná šanca zakrútiť Rusku krkom 7.4.2016 Udalosti posledných dní ma nútia si položiť otázku: čo sa to vôbec deje?! А najvyššia – prezidentská – úroveň udalostí nenecháva pochybnosti, že sa čosi skutočne deje. Oznámené Kremľom uverejnenie kompromitujúcich materiálov na Putina, podriadenie priamo prezidentovi Štátneho archívu [...]

CHELEMENDIK. SK – Le Monde: Západ i východ Evropy se rozchází v pohledu na ruskou hrozbu

07.04.2016

Le Monde: Západ i východ Evropy se rozchází v pohledu na ruskou hrozbu 2016-04-07 (00:58) 6.4.2016 Podle informací Stockholmského institutu výzkumu problémů světa (SIPRI) vyrostl celkový obranný rozpočet Evropy za poslední rok o 1,7%, přestože se do té doby každým rokem snižoval, píše Le Monde. Mezi Evropany zatím vznikl rozkol: jestliže západ kontinentu pokračoval v [...]

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 06:23

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Fiala

VIDEO: Fiala si myslí, že slovenské peniaze na muníciu pre Ukrajinu Česko asi nevyužije

18.04.2024 06:00

Slovenská vláda sa nepripojila k iniciatíve Prahy, keď sa kabinet Petra Fialu usiluje nakúpiť delostrelecké granáty pre Ukrajinu.

Fico, Danko, Pellegrini

Boj o post šéfa NR SR. Bude Ficova stratégia účinná? Smer vyhrá tak či tak, SNS tlačí a Hlas čaká test

18.04.2024 06:00

Od pôvodných personálnych požiadaviek nakoniec SNS upustila, no staré rany otvorila oficiálne neobsadená stolička predsedu parlamentu, ktorú Danko požaduje od vzniku koalície. A chce ju znova.

obria lavička, Muráň

Park s megasochami je v Muráni absolútnou novinkou. Nechýbajú v ňom ani živé zvieratá

18.04.2024 06:00

Tony vážiace nadrozmerné sochy obrov, velikánska lavička s parádnym výhľadom či živé lamy pripomínajúce plyšové hračky. Tieto atrakcie sa nachádzajú v areáli pri obci Muráň.

chelemendik

bezplatne pravdive proroctva a vizie

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 151968x
Priemerná čítanosť článkov: 4749x

Autor blogu

Kategórie